Cum să încurajăm îmbogățirea vocabularului copilului


Vocabularul - unul dintre elementele de bază ale comunicării


Care este norma

Pentru a începe cu puțină teorie. S-ar putea să vă surprindă să știți că, pe lângă limbajul vorbit și scris (adică comunicarea verbală), comunicăm și prin gesturi, prin postura corpului, prin privirea ochilor sau chiar prin tonul vocii noastre (comunicare non-verbală) (Klenková, 2006, p. 29, 30).

Pentru a comunica clar și bine, avem nevoie, printre mulți alți factori, de un vocabular bun

Vocabularul fiecăruia este alcătuit din două componente - un vocabular activ, folosit atunci când vorbim sau scriem, și un vocabular pasiv, adică cuvinte pe care le înțelegem, dar nu le folosim. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovní_zásoba).

Primele cuvinte

"În jurul lunii a 10-a, este posibil să se înregistreze începuturile dezvoltării vocabularului pasiv la copil, copilul începe să "înțeleagă" vorbirea. La 12 luni, copilul începe treptat să folosească primele sale cuvinte - se dezvoltă vocabularul activ" (Klenková, 2006, p. 38).

Timpul se scurge... vin cuvinte noi

Profesorul Lechta comentează perioada de 1-1,5 ani: "În același timp, pe măsură ce copilul devine din ce în ce mai independent, crește raza de acțiune a copilului, capacitatea de a recunoaște în mod activ obiectele și fenomenele din jurul său; acest lucru se reflectă în mod pozitiv în creșterea vocabularului; el sau ea mâzgălește cu creionul pe hârtie; atunci când i se cere, pune o jucărie într-o cutie și o scoate; la sfârșitul acestei perioade, el sau ea cunoaște aproximativ 70-80 de cuvinte" (Lechta, 2011, p. 45).

Ce altceva?

"Un copil în jurul vârstei de 3 ani poate spune deja, de exemplu, numele și prenumele său, între 3 și 4 ani înțelege diferențele "mic-mare, mare, lumină-întuneric", știe numele fratelui său, poate spune o poezie. Până la sfârșitul vârstei preșcolare poate vorbi spontan despre diverse evenimente din viața sa, execută corect chiar și comenzi mai lungi" (Klenková, 2006, p. 39). 

Vocabularul unei persoane se schimbă pe parcursul vieții sale, în funcție de mulți factori.

După cum afirmă profesorul asociat Lejska (2003, p. 93), după vârsta de 6 ani, vorbirea corespunde deja vorbirii adulților.


Comunicarea este una dintre părțile esențiale ale vieții noastre.


Cum învață un copil cuvinte noi

Pe măsură ce un copil intră în contact cu lucrurile și oamenii din jurul său, el învață să le numească și să le înțeleagă sensul, beneficiul și contextul. Pe lângă învățarea intenționată, un copil poate dobândi cuvinte noi și în mod ocazional, prin conversații, activități sau jocuri naturale.

Dezvoltarea vocabularului are loc acasă, la grădiniță, la școală și mai târziu, de exemplu, la locul de muncă sau în orice altă activitate în care intrăm în contact cu informații sau lucruri noi.

Când?

  • conversație naturală
  • activități comune și alte activități variate
  • joacă

Unde?

  • acasă
  • la grădiniță, la școală
  • oriunde unde intrăm în contact cu informații și lucruri noi


Copiii se bucură de învățarea prin joc


Cum să îmbogățim vocabularul într-un mod ludic?

Folosiți plimbările și călătoriile pentru a le prezenta copiilor locuri și lucruri noi. Vorbiți-le despre istoria și semnificația lor și lăsați-i să pună întrebări. Poate jucați un joc de fotbal de cuvinte pe parcurs.

Dacă copiilor dvs. le place să citească, încurajați-i. Obțineți-le un card de bibliotecă sau oferiți-le o carte în loc de dulciuri și jucării. Cărțile de benzi desenate, cărțile ilustrate sau cărțile cu aplicații interactive, cum ar fi cartea de învățare a lecturii magice, creionul și basmele lui Albi, sunt, de asemenea, populare. 

O formă plăcută de antrenare a memoriei și a vocabularului este un joc de memorie. Dați-i copilului dumneavoastră sarcina de a numi fiecare dintre imagini în timp ce se joacă. Atunci când găsește două imagini identice, are ocazia să exerseze și formațiunile de singular și plural.

Există, de asemenea, jocuri pe piață care sunt specializate în dezvoltarea abilităților de comunicare. Jocul "I Speak Correctly" contribuie la dezvoltarea unui vocabular activ și favorizează formarea pronunției vocalelor problematice.

Copiii mai mari se vor bucura de jocul social Activity, pe care și voi, adulții, îl veți juca cu plăcere. 

Ce trebuie inclus în orar

Plimbări și ieșiri cu conversație
un joc de fotbal de cuvinte
cărți de citit
joc de memorie
jocuri de logopedie
jocuri interactive - de ex. activitate


Vă rugăm să rețineți: În cazul în care aveți îndoieli, probleme de sănătate sau dizabilități, vă recomandăm să consultați un specialist.


Surse:

KLENKOVÁ, Jiřina. Logopedie: narušení komunikační schopnosti, logopedická prevence, logopedická intervence v ČR, příklady z praxe. Vydání 1. Praha: Grada, 2006. 228 s. ISBN 978-80-247-1110-2.

LECHTA, Viktor. Symptomatické poruchy řeči u dětí. [ze slovenského originálu .... přeložila Jana Křížová]. Vydání 3. Praha: Portál, 2011. 192 s. ISBN:978-80-7367-977-4.

LEJSKA, Mojmír. Poruchy verbální komunikace a foniatrie. Brno: Paido, 2003. 156 s. ISBN: 80-7315-038-7.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovní_zásoba